Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που αποτελείται αποκλειστικά από εκπαιδευμένους εθελοντές πολίτες, με σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας όπου χρειάζεται οργανωμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μαζικών καταστροφών ή άλλων ειδικών καταστάσεων, καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Η Ε.Ο.Δ. επιχειρεί σε εθελοντική βάση από το 1978 και από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου. Έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη, διαθέτει 34 παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε όλη την Ελλάδα και στελεχώνεται από 2500 περίπου επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση.

Το παράρτημα της ΕΟΔ Μεσσηνίας λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2010 και με την πρώτη εκπαιδευτική σειρά εντάχθηκαν σε αυτό τα 30 πρώτα μέλη του.

Χθες, Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ο κος Αθ. Μπάλτας και ο κος Χρ. Κέης, εκπρόσωποι της ΕΟΔ Καλαμάτας βρέθηκαν στο σχολείο μας και υλοποίησαν πρόγραμμα επιμόρφωσης στις Πρώτες βοήθειες, σε γονείς μας.